Workshops voor lager onderwijs

Rapworkshop met MikeC / Fonkie Tuur / Meneer Megaferm

Lagere schoolkinderen die naar Belgium’s Got Talent keken in 2015 kennen Fonkie Tuur. De eigenzinnige rapper/poëet schopte het tot in de halve finales. Naast podiumbeest is Fonkie Tuur een ervaren muziekcoach/workshopbegeleider.

Wie waren de eerste rappers? Hoe klonk rapmuziek toen? Waar en wanneer begon het allemaal? Wij beantwoorden deze vragen op maat van de leeftijd, met de nodige luistervoorbeelden.Om te leren rappen moeten beginnende mc’s een aantal vaardigheden leren of aanscherpen. We doen een aantal amusante en uitdagende oefeningen op rijmen, tekstschrijven, microfoonhantering, houding op een podium, ritmegevoel, articulatie en performen. Op het einde van de rapworkshop tonen de kersverse mc’s zich op hun best voor de microfoon, begeleid door coole beats. Natuurlijk geeft de begeleider zelf een rapdemonstratie.

Het accent van de workshop kan liggen op taal en rijm. Er kan ook dieper inhoudelijk gewerkt worden rond thema’s als pesten, multiculturaliteit, gevoelens of de nieuwjaarsbrief (zie het filmpje hiernaast).

Een leuk aandenken na de workshop? Geen probleem. We komen langs met de mobiele recording studio. Een professioneel klinkende cd is het resultaat.

Deze rapworkshop is een taalworkshop / muziekworkshop op maat van kinderen. Rap is de ideale manier om kinderen creatief met taal te laten spelen. Bovendien vinden ze het zelf fantastisch!

Ook een heus “rapschoolfeest” behoort tot de mogelijkheden. Contacteer ons voor een vrijblijvend voorstel en offerte op maat.

Bekijk hier de video: leerlingen maken videoclip over Eerste Wereldoorlog.

Bakjes vol stemmen - workshop

In de moderne popmuziek zijn vervormde stemmen niet meer weg te denken. Woord Omhoog brengt de effectapparatuur vanuit de opnamestudio mee naar de workshop. Stemmen van robots, aliens, kabouters of stemeffecten uit liedjes prikkelen hun fantasie en zorgen voor nieuwsgierige en schaterlachende kinderen. We werken ook met een looper (bakje die herhaalt wat je zegt) en een sampler.

De deelnemers maken kennis met het geluid van hun eigen stem en gaan ermee experimenteren. De workshop bestaat uit verschillende onderdelen die aan bod komen naargelang de interesse van de deelnemers. Het verloop is flitsend, nog voor de aandacht afneemt schudt de begeleider iets nieuws uit zijn hoed. De sessie wordt zorgvuldig afgestemd op de leeftijd van de kinderen.

Workshop klank en muziek

Deze workshop is een mix van stemgebruik, zang, rap en beweging op elektronische ritmes en muziek. De kinderen experimenteren met stil, luid, traag, vlug, groot en klein. Verschillende aspecten van klank, ritme en muziek komen aan bod. De sessie kan puur entertainend zijn. Op aanvraag kunnen we dieper ingaan op bijvoorbeeld samenwerken, vertrouwen, assertiviteit of zelf-aanvaarding. We maken graag iets op maat voor jouw organisatie.

Hippe meditatie-workshop

Als mindfulness beoefenaar leek het me leuk om een muzikale en meditatieve workshop in elkaar te boksen. Na enkele heel gesmaakte try-outs besloot ik om de workshop in het vaste gamma te plaatsen. In deze sessie leer ik de deelnemers een aantal basis-meditatietechnieken aan. Hiermee gaan we aan de slag om klanken en ritmes te verkennen, en ons bewust te worden van hoe geluid bij ons binnenkomt.

De workshop is afgestemd op de leeftijd. Er wordt niet gevraagd aan de deelnemers om een half uur stil te zitten. Ik maak gebruik van variatie in methodieken om de aandacht vast te houden, en om hun interesse in meditatie te verdiepen.

Er komen technieken uit yoga, bio-energetica, en meditatieve dans aan bod. Alles wordt vanzelfsprekend op een kindvriendelijke manier geïntegreerd in de sessie.

“Er bestaat geen foute meditatiehouding, alleen een juiste intentie” (Mike Claeys)

de vlieger meditatie

Workshop Slam Poetry

Slam Poetry is een combinatie van een aantal disciplines, een aantal kunstvormen: voordracht, dichtkunst en performance.

Bij het slamdichten maakt de dichter gebruik van intonatie, ritme en lichaamstaal. Een slamgedicht wordt meestal gekarakteriseerd door toegankelijkheid, humor en een energieke stroom van woorden.

Tijdens een workshop Slam Poetry triggeren we de deelnemers om een tekst te maken over wat hen bezighoudt, of over een vooraf bepaald thema. Daarna volgt een reeks amusante en energieke groepsoefeningen die de stimulans vormen om tot een resultaat te komen.

Slam Poetry kent veel gezichten; zowel ingetogen performances als heftige voorstellingen kunnen perfect.

Op het einde van de workshop tonen de deelnemers hun spoken word-resultaat aan elkaar of aan een publiek.

De resultaten kunnen worden opgenomen met de mobiele studio, al dan niet voorzien van bijpassende muziek.

Net zoals bij alle Woord Omhoog-workshops hebben we de nodige aandacht voor iedereen in de groep. We gaan ervan uit dat er voor elk kind/jongere of volwassene een manier bestaat om zich met een goed gevoel te uiten.

Voor alle workshops geldt:

grootte van de groep: geen minimum – maximum 25

De organisator voorziet: ruim lokaal, tafel, stoelen en elektriciteit

We bieden Slam Poetry-workshops aan voor:

vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs
secundair onderwijs
teambuilding bedrijven
nascholing leerkrachten

Video : Mike C Slam Poetry

Video: Australian Poetry Slam Champion

Workshop The Voice

In deze workshop nemen we een bestaande hit onder handen. De deelnemers schrijven een (Nederlandstalige) tekst, eventueel over een vooraf bepaald thema, en plaatsen deze tekst in de bestaande muziek-compositie. In de mobiele opnamestudio zingen we het nummer in, via een professionele opnamemicrofoon. We voorzien je stem van allerlei effecten zoals compressie en reverb zodat hij gaat klinken als Beyonce, Pharell of Joe Cocker voor mijn part.

Voor sommige deelnemers kan het “moeten” zingen ietwat onwennig overkomen. Daarom pakken we dit heel voorzichtig aan, we bouwen langzaamaan de sessie op via stem- en performance-oefeningen. We gaan altijd voor een leuk resultaat én een goed gevoel bij elke deelnemer.

De workshop zing-je-hit kan geboekt worden voor groepen vanaf het derde leerjaar. Jongere groepen kunnen ook mits grondig telefonisch overleg op maat. Duurtijd 2u/3u.

Video The Voice-workshop van 3u met kinderen uit het 4e/5e/6e leerjaar.

“De leerkrachten waren allemaal super enthousiast. Ze hebben heel wat ideetje nu om verder aan de slag te gaan met rappen op het schoolfeest.”
Annelies Daniëls, Directie Lindenlaanschool Beveren

“We willen je nogmaals bedanken voor de fijne samenwerking en het geslaagde optreden op het schoolfeest van zondag.” Ann Van den Steen, directrice basisschool SMO Zottegem